Nieuws

Nieuw leven voor Hollandse Hits

Theo de With

Sassenheim - In de nieuwe voorstelling van Theaterschool Teylingen blazen de jeugdige leerlingen nieuw leven in oude Nederlandstalige hits.

‘Dokter Bernhard’, ‘Domino’, ‘Big city’, ‘Zeg maar niets meer’. Een ouder publiek zal veel van deze hits uit de jaren zeventig en tachtig nog kunnen meezingen. Een jongere generatie zal deze liedjes van Bonnie St. Claire, Clouseau, Tol Hansse en André Hazes echter weinig zeggen.

Daar brengt theatermaker Patrick de Ridder graag verandering in. Met leerlingen van zijn Theaterschool Teylingen geeft hij al deze hits een plek in de voorstelling ‘Op naar Lowietje’, die zaterdag en zondag vijf keer wordt gespeeld in Sassenheim.

De Ridder opende vorig jaar aan de Wasbeekerlaan in Sassenheim een nieuw onderkomen in een voormalige vleeswarenfabriek. Hier krijgen zowel kinderen als volwassenen theaterles en worden ook voorstellingen gemaakt en gespeeld. Hiervoor is een theaterzaal met circa zestig stoelen ingericht en een sfeervolle foyer voor een drankje voor- of achteraf.

Met een theatervisie van de destijds populaire televisieserie ‘Allo allo’ werd het pand van de theaterschool geopend. “Dat was een groot succes”, constateert De Ridder tevreden. “Daarom komt er volgend seizoen een reprise van deze voorstelling.”

In zijn nieuwste productie ‘Op naar Lowietje’ mengt hij de zogenaamde hogere en lagere cultuur met elkaar. Het publiek volgt de leerlingen van bassischool De Springplank, die op excursie gaan naar het Van Gogh Museum. Het museum blijkt onverwacht gesloten te zijn. De schoolbus is echter al vertrokken en dus zoekt de juf naar een andere manier om haar klas te vermaken.

Daardoor belanden de kinderen in een café in de Jordaan. In de kroeg van ras-Amsterdammer Lowietje gelden andere regels dan in het museum. “Door deze twee werelden met elkaar te mengen ontstaan allerlei leuke verwikkelingen”, vertelt de artistiek leider van Theaterschool Teylingen.

Voor de gelegenheid blies hij het stof van een aantal Nederpophits uit zijn eigen jeugd. “Ik kan er zo van genieten als kinderen van nu die liedjes van vroeger ontdekken. Een moeder vertelde mij dat twee van haar kinderen samen ‘Dokter Bernhard’ aan het zingen waren. Dat is toch geweldig!”

Aan deze voorstelling werken 26 kinderen en vier volwassenen mee. “We hebben een podium van veertien meter breed en het decor is levensecht uitgevoerd”, zegt De Ridder, die alle credits geeft aan zijn team dat er veel tijd in heeft gestoken. “Er zijn ook prachtige kostuums gemaakt.”

Na ‘Op naar Lowietje’ heeft de theaterschool een zomerstop. De artistiek leider barst echt van de plannen. Hij wil volgend seizoen vijf producties brengen, waaronder een grote muziekvoorstelling over Jacoba van Beieren.